Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Ilze Zundāne

+9327

 
  • 2

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 1707 skatījumi

Ko no psiholoģijas viedokļa nozīmē jautājumi,kas sākas:" Vai tu NEgribi kafiju?"

Zinātne » Cits

Var taču jautāt:"Gribi kafiju?" Bet biežāk dzirdam tos ar ne-. Vai tas vairāk raksturīgs tieši latviešiem?

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (2)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
No psiholoģiskā viedokļa viens jautājums vēl neko nenozīmē, tas vairāk ir saistīts ar krievu valodas ietekmi un teikuma konstrukcijām. Protams, ja ļoti vēlās, tad var saskatīt jebko, sākot ar to, ka cilvēks nemaz nevēlas saņemt pozitīvu atbildi un tas ir tikai retorisks pieklājības jautājums, uz ko būtu vēlams atbildēt - Nē, paldies, šodien jau kafiju padzēru, taču svarīgi ir redzēt arī, kas šo jautājumu uzdot, jo, piemēram, pusaudžiem tā ir vienkārši viena no jautājuma uzdošanas formām un bez nekādiem zemtekstiem. Piemēram, šajā projektā nesen bija jautājums: Vai kāds negrib iegādāties BMX velosipēdu? :-)

pirms 13 gadiem  

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Jā, tas tik tiešām ir vairāk raksturīgs krieviem, taču ir samērā izplatīta teikuma konstrukcija latviešu valodā jauniešu un sabiedrības zemākā slāņa vidū. Latvieši ir ļoti naski uz dažādiem aizguvumiem no citām valodām un tautām.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Dagnija Bramane

+8277

 
diemžēl, jā, tas raksturīgs latviešiem. Tie ir noliedzošie jautājumi.
citām tautām maz tādu jaut. formu..

labāk ir runāt, jautāt un noformulēt mērķus uz virzību, nevis bēgšanu- kā tas ir kad liekam priekšā ne. par to runā NLP, ko nosacīti varētu nosaukt par psiholoģijas atzaru.

pirms 13 gadiem  

Āris Seisums, pirms 13 gadiem :

Tas ir raksturīgi tiem latviešiem, kuri pārņemuši šo slāvisko pārnolieguma formu it visā. Uz jautājumu "Vai tu negribi kafiju?" nolieguma gadījumā būtu jāatbild "Jā!" vai pilnā formā "Jā! Negribu!", kas jau ir neloģisms.

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.