Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283667 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 2

    Atbildes

  • 1 balss
  • 900 skatījumi

Vai varu būt vienlaicīgi SIA īpašnieks ar mirkouzņēmuma statusu un reģistrēties kā pasnodarbinātā persona?

Bizness un finanses » Nodokļi

Kādi būtu tad nodokļi jāmaksā, ja piemēram bruto alga pašnodarbinātai personai ir 350 LVL?
Uzņēmums piedāvā noslēgt līgumu ar mani kā pašnodarbināto personu, bet tā kā no tā neko nejēdzē piedāvāju slēgt ar savu SIA (mikrouzņēmumu), bet tie nepiekrīt. Kāds varētu būt tam pamatojums? Vai pašnodarbināta persona ir izdevīgāka?

Pirms 11 gadiem

 

Atbildes (2)

 
Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Mārīte

0

 
Vari dibināt sia ar MUN un vienlaicīgi būt arī pašnodarbinātā persona, bet kā MUN maks.tikai vienā vietā.
Par nodokļiem runājot - sia maksāsi 9% no apgrozījuma (to veido gan ienākošie, gan izejošie maksājumi).
Ja reģistrēsies kā pašn. pers. un ienākumi gadā nepārsniedz 10 000 Ls, tad vari arī būt pašn. ar fiksēto likmi 5%, tikai ņem vērā, ka esot ar fiksēto likmi netiek veiktas nekādas sociālās iemaksas, tikai papildina valsts budžetu. Soc. iemaksas vari veikt brīvprātīgi, bet ne mazāk kā 64,34 Ls/mēn (tas sanāk kā no minimālās algas) - protams vari maksāt arī vairāk. Izdevīgāk būtu MUN maksātājam, jo tad no tiem 9% daļa (65%) tiktu ieskaitīti Tavā soc.fondā.

Vislabāk ir aiziet klātienē konsultācijā pie grāmatveža, lai paskaidro. Uz vid konsultācijām vari neiet - neko jēdzīgu (vismaz Jelgavā) neuzzināsi. Un vari iegādāties vai bibliotēkā paņemt Ingunas Leibuss grāmatas - ļoti sakarīgā valodā aprakstīti visi faktori, kas jāņem vērā pašnodarbinātajām u.c. komersantiem

pirms 11 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Iveta Vilsone

+1413

 
Pašnodarbinātais maksā 15% iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālo nodokli atkarībā no pašnodarbinātā registrācijas veida (profesiju, saimnieciskā darbība, fiksētā, u.c.), tāpēc, ja nav izdevumu, kurus var atņemt no bruto ienākuma (degvielas, materiāli, uttt), tad noteikti nodokļi ir vairāk nekā mikrouzņēmuma nodokli maksājot. Kā arī, neveiksmes gadījumā (sodu vai dēļ cita darba devēja zaudējuma segšanas pieprasījuma tiesā) - pasnodarbinātāis kā fiziska persona abild ar visu savu mantu, SIA tikai ar SIA mantu.
Bet darba devējam nebija nekādu iemeslu uzskatīt, ka ar pašnodarbināto viņam ir izdevīgāk vai labāk sadarboties, nekā ar mikrouzņēmumu - IZŅEMOT, ja viņam pateikts, ka šī būs vienīgā vieta, kur jūsu mirouzņēmums gūs ienākumu, VAJAG pateikt, ka nav, ka vēl ir citi uzņēmumi, kuri ar jums sadarbojas līdzīgi, JO darba devējs negrib pieļaut iespēju, ka viņā pats ir organizējis jūs - nevis kā algotu darbinieku, bet kā SIA, ar mērķi slēpt savus nodokļus.

pirms 11 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.