Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67091 jautājumi, 283667 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 1

    Atbilde

  • 3 balsis
  • 2396 skatījumi

Vai obligāti ir jānodarbina darbinieks noteiktas stundas mēnesī?

» Karjera un darbs

Izlasīju līdzīgu jautājumu un man radās jautājums saistībā ar savu situāciju. Ir tā, ka darbinieks strādā pēc stundu likmes, sanāk ka ir mēneši kad viņš nenostrādā nevienu stundu, vai tā drīkst? un vai nav kaut kādas minimālās stundas, līdz šim neko tādu neesmu atradis. Vai arī to nosaka tas kā šī lieta atrunāta darba līgumā?

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (1)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Elīna Zeibote

+4507

 
Seit bus info: http://www.pajauta.lv/question/list/48/14458/par-dikstavi-darbiniekam/
Attiecigi piemerojams ari tavai situacijai par summeto darba laiku.

pirms 14 gadiem  

Mārtiņš Doniņš, pirms 14 gadiem :

No šī jautājuma man jau arī radās jautājums.
Jo no tām atbildēm īsti nesapratu kā tad ir.

Elīna Zeibote, pirms 14 gadiem :

Es centos cik vareeju paskaidrot maksimaali saprotami :)
Ja darba liguma nav atrunats summeta darba laika uzskaites periods, tad par tadu tiek uzskatits viens menesis. Ja darbinieks menesii nostrada mazak, neka minimalas stundas menesi, tad darba devejam ir japiemaksa iztrukstosais, kas nav ipasi izdevigi, jo videja izpelna ir janodrosina.
Tapec saja gadijuma ir svarigi par darba laika uzskaites periodu noteikt 6,9 vai 12 menesus, kad tiek skaitits kopa par menesiem nostradatais.

Elīna Zeibote, pirms 14 gadiem :

Ir galvenie punkti, kas jaievero mainot darba samaksas nosacijumus:
) Minimālā darba alga nedrīkst būt mazāka par valsts noteikto minimumu (jaizmaksa ne retak, ka reizi menesi)
2) Laika algu aprēķina atbilstoši faktiski nostrādātajam darba laikam neatkarīgi no paveiktā darba daudzuma. Akorda algu aprēķina atbilstoši paveiktā darba daudzumam neatkarīgi no laika, kādā tas paveikts.

Elīna Zeibote, pirms 14 gadiem :

No likuma:
140.pants. Summētais darba laiks
(1) Ja darba rakstura dēļ nav iespējams ievērot attiecīgajai darbinieku kategorijai noteikto normālo dienas vai nedēļas darba laika ilgumu, darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem nosaka summēto darba laiku.

Sanak, ka summeta darba laika uzskaites gadijuma darba liiguma nav noteikta konkreta alga menesi, attiecigi - taa nedrikst but mazaka par minimalo noteikto valsti. Ja ir noteikta - tad ir javeic uzskaites periods par 6,9 vai 12

Elīna Zeibote, pirms 14 gadiem :

Ja kaut kas nav skaidrs kaa ir jadara, tad jauta.

Mārtiņš Doniņš, pirms 14 gadiem :

2) Laika algu aprēķina atbilstoši faktiski nostrādātajam darba laikam neatkarīgi no paveiktā darba daudzuma. Akorda algu aprēķina atbilstoši paveiktā darba daudzumam neatkarīgi no laika, kādā tas paveikts.
Bet rodas tik un tā tas pats jautājums - ja es darbinieku nodarbinu tikai 2 dienas nedēļā un teiksim 8 h - grozies kā gribi nesanāk mēnesī un ja skatoties garākā posmā arī vidējais nesastāda minimālo algu, vai tad sanāk ka man tik un tā jāpiemaksā? vai tomēr nē?

Mārtiņš Doniņš, pirms 14 gadiem :

Vnk sanāk tā ka darba specifikas dēļ darbiniekam nemaz vairāk nav ko strādāt kā tās divas reizēm vina diena nedēļā reizēm pat tikai pāris dienas mēnesī. līdz ar to līdz šim darīju tā ka maksāju tik cik viņš nostrādājis mēnesī h nereti cipars bija arī vienāds ar 0 un ko tādā gadījumā? sanāk ka man vienalga viņam jāmaksā? Tiešām kaut kā ar to visu esmu saputrojies tagad:)

Elīna Zeibote, pirms 14 gadiem :

Attiecigi izejot no "(2) Ja darba samaksas izmaksas laiks nav nolīgts vai tā aprēķināma par noteiktu laikposmu, darba samaksa atbilstoši paveiktajam darbam izmaksājama pēc darba pabeigšanas vai attiecīgā laikposma beigšanās, bet ne retāk kā reizi mēnesī" - darba liigums ir jaasleedz par konkreetu darbu (konkretam stundam vai dienam menesi), attiecigi par taam ari maksajot. Tas var but ari zem minimalas algas, ja taa nav pilna slodze. Darbinieks tiek noligts veikt konkreta diena, konkretu laiku.

Elīna Zeibote, pirms 14 gadiem :

Izejot no darba specifikas, darba liiguma var noteikt ari to, ka darbinieks ir, piemeram, uz pieprasijumu veikt darbu, par to tiek veikta konkreta darba laika uzskaite un samaksa veikta reizi menesi par padarito darbu. Ja darbs saja menesi nav noticis, tad ari samaksa nav javeic.

Vienkarsi, ja ir parastais summetais darba laiks, tad ir jamaksa saglabajot videjo izpelnu :)

Elīna Zeibote, pirms 14 gadiem :

Atsuti man uz e-mailu elina.zeibote@inbox.lv liiguma punktus, kur noteikts par samaksu, tad varesu saprast precizak un ieteikt kaa noformeet, lai viss buutu pareizi, abas puses apmierinatas.

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.