Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67091 jautājumi, 283666 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 4

    Atbildes

  • 1 balss
  • 1564 skatījumi

Es nezinu - varbūt tu zini....

Socialās zinātnes » Reliģija un garīgums

Kāda ir starpība starp ateismu un pagānismu ?

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (4)

 
Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Ilze Špakovska

+732

 
Ateisti vainu uzskata, ka dievību eksistence ir apšaubāma, jo tai nav pietiekami pierādījumu, vai arī ir pārliecināti un apgalvo ka tādas nav vispār .
Pagānisms - etniskā baltu un slāvu cilšu ticība pirms kristietības ieviešanas, tic daudzdievībai.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 5

    balsis

Oskars D

+1025

 
Pagānisms ir vecākā reliģija pasaulē, kas vien ir zināma cilvēcei. Tā pirmsākumi ir apslēpti, bet pieņem, ka tas ir radies līdz ar cilvēces vēlēšanos izpētīt nezināmo un meklēt vienotību dievišķajos spēkos. Pagānismam nav pamatlicēja vai arī pamatlicēju grupas, nav agrīno līderu, nav praviešu, mesiju, un svēto.
Vārds “pagāns” ir atvasināts no latīņu vārda “paganus”- civilpersona un no “pagus”- ciems. Tas attēlo pagānus kā cilvēkus, kuri nāk no ciema, jeb vēl vienkāršāk- ciemata iemītnieks. Kaut arī mūsdienās lielākā daļa pagānu, kā jau vairums cilvēku, dzīvo pilsētās, šis jēdziens precīzi atspoguļo pagānu mantojumu un simpātijas, ko modernie pagāni jūt pret dabu. Tādejādi modernie pagāni seko reliģijai, kura ir tikpat veca kā cilvēce vispār, bet kuras prakse ir adaptēta, lai iederētos modernās pasaules dzīvē.
Ateisms ir vienkārši neticība Dievam.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Jana Ungure

+20

 
Ateisti tic tikai taustāmai un izdevīgai lietai, garīgam netic, bet pagāni jeb tomēr dievturi tic vairākiem dieviem un ir daudz svētvietu kur notiek rituāli.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • -1

    balsis

Pagānisms no Judokristīgās un Islama reliģijas viedokļa ir jebkuršs politeisks (vairāki vienāda ranga augstākie spēki) reliģijas modelis un šis apzīmējums parasti tika lietots kā nievājošs, lai apzīmētu it kā mazāk attīstītus reliģiskos priekšstatus, salīdzinot ar monoteismu. Būt par "pagānu" 21. gs rietumos parasti nozīmē piedēvēt jēgu tiem reliģiskajiem priekšstatiem, kuri ir valdījuši attiecīgajā reģionā prims kristianizācijas - Latvijas gadījumā tā būtu sekošana Laimai, Mārai, Ūsiņam un citām tā saucamās "latviešu mitoloģijas" dievībām.

Ateisms savukārt ir pasaules skatījuma forma, kura atsakās pieņemt, ka dabu un cilvēku dzīvi organizē jelkāda pārdabiska un autonoma būtne (monoteiskās reliģijas) vai būtņu grupa (politeiskās reliģijas). Ateisms visas reliģijas formas redz kā cilvēka darbības radītus kultūras produktus, kuriem ir noteikta funkcija sabiedrības un indīvīda dzīve, bet kuri tai pat laika var arī traucēt veselīgai sabiedrības eksitencei.

pirms 14 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.