Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67091 jautājumi, 283666 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Reinis

+2327

 
  • 4

    Atbildes

  • 3 balsis
  • 2458 skatījumi

gaismas slēdzis

Māja un dārzs » Cits

vai ir reglamentēts, uz kuru pusi gaismas slēdzis, tas, kurš sienā, ir ieslēgts/izslēgs, respektīvi - uz augšu vai uz leju? kā ir jūsu dzīves vietā? Runa ir par parastajiem nevis pārslēdžiem vai krusta slēdžiem.

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (4)

 
Labākā atbilde
  • 5

    balsis

Mehs

+4218

 
Standartā - pienākošais spriegums pie kontaktiem ir no augšas. Slēdžu pozīcija ir atkarība no tā, lai cilvēkam būtu ērti izslēgt pat tad, ja viņam ir slikti vai pus nemaņā. Tas ir no drošības viedokļa. No tā izriet, pa rubiļņika kloķi ir augšā un ar rokas kustību uz leju tos var izslēgt. Par istabas slēdžiem ir tas pats - ar rokas kustību uz leju - var gaismu izslēgt, respektīvi - tas sarkanais punktiņš, kas ir redzams ka slēdzis ir ieslēgts (krievu slēdžiem - ķīnieši nemarķē), ir redzams uz augšu. Pretējā gadījuma tam marķējumam nav jēgas, jo no apakšas pieaudzis cilvēks to neredz. Šāds paskaidrojums tika mācīts skolā, jebkura drošība ir prioritāra. Viss strīdīgākais jautājums paliek ar tiem slēdžiem, kas novietotas zem jostas vietas, jo tos ir grūti izslēgt ar rokas kustību uz leju. No šādas pozīcijas ieteiktu izvairīties. Ugunsgrēka gadījumā elektrība ir jāatvieno, pat cilvēkam krītot! Šajā gadījumā tā gaumes lieta nedaudz nobālē.

pirms 13 gadiem  

Uldis Segliņš, pirms 13 gadiem :

Pilnīgi piekrītu.
Gribēju līdzīgu skaidrojumu pavēstīt, bet noslinkoju :D
Pluss tev Mehu par precīzu apskaidrojumu.

Mehs, pirms 13 gadiem :

Es pa to atzīmēto punktiņu krievu slēdzim drusku saputrojos - tur iznāk pretēji, lai varētu ērtāk ieslēgt. Te var vēl diskutēt kas ir labāk, bet par drošības automātiskajiem slēdžiem un citiem jaudas slēdžiem nav divu domu.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Āris

+22646

 
Vispār jau jebkurš slēdzis uz augšu ir ieslēgtā stāvoklī.Tas attiecas arī uz lielajiem tā saucamajiem rubiļņikiem.Tas gan mazliet no krievu.Pie reizes tādam sienas slēdzim ir jāizslēdz vai jāieslēdz tieši fāze,lai izslēgtā stāvoklī piemēram lustrai nepienāktu šī fāze.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Jānis G.

+2334

 
Vistīrīkā gaumes lieta. Personīgi es, savā mājā saliku-lai ieslēgtu uz augšu. Tā kaut kā tuvāk sirdij;) Par šo lietu ir bijis daudz strīdu, kuros taisnība nav rasta...

pirms 13 gadiem  

Jānis G., pirms 13 gadiem :

Ja, automātslēdzis (drošinātājs), svirslēdzis("rubiļņiks") mums tik ierastā pozīcijā ieslēdzas(padodam spriegumu) uz augšu, tad k ā p ē c lai gaismas slēdzis ieslēgtos uz leju?! Tie nav elektriķi, kas montē slēdžus otrādi. Mans viedoklis.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Visūr esmu objektos sastapies, ka uz augšu - deg , loģiskāk arī. Ar cieņu,
dizainers meistars
Vilnis Ābels. DEKO STIKLS
„Dekoratīvie elementi, vitrīnas,
galda aksesuāri, konteineri elektronikai
un automātikai”
Rīga - Jūrmala - Latvija

www.dekostikls.lv

pirms 13 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.