Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

 

Atbildes (3)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Un arī turpmākās 15.panta daļas:
(9) Ja konstatē pretrunu starp vienāda juridiskā spēka jaunāku vispārējo un vecāku speciālo tiesību normu, vecāko speciālo tiesību normu piemēro tiktāl, ciktāl tās mērķis nav pretrunā ar jaunākās vispārējās tiesību normas (normatīvā akta) mērķi.
(10) Izlemjot, kurai no vienāda juridiskā spēka tiesību normām dodama priekšroka, jāņem vērā arī to objektīvais nozīmīgums kopējā kontekstā, ko veido šīs tiesību normas, un priekšroka dodama tai tiesību normai, kura regulē demokrātiskai sabiedrībai un valsts iekārtai būtiski svarīgu jautājumu.
(11) Ja iestādei jāpiemēro tiesību norma, bet tai rodas pamatotas šaubas, vai šī tiesību norma atbilst augstāka juridiskā spēka tiesību normai, iestāde šo tiesību normu piemēro, bet par savām šaubām nekavējoties motivētā rakstveida ziņojumā informē augstāku iestādi un Tieslietu ministriju.

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Uldis Segliņš

+103585

 
ES direktīvas ir katrai valstij savos likumos jāievieš. Ja to neizdara noteiktā laikā, valsts dabū soda sankcijas, bet ne visām regulām, drusku suverenitāte tur vēl ir, bieži ieviešanas robežas ir diezgan plašas. ES direktīvām tiešas attiecības ar katras valsts personām nav. http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_directive

pirms 12 gadiem  

Annija Apsīte, pirms 12 gadiem :

Skaidrs, ka jāievieš ir normatīvo aktu hierarhijā, taču kurā posmā? Ja pirms iestāšanās ir šādi (skatīt zemāk), tad kā ir tagad?
1.Satversme;

2. likumi; Ministru kabineta noteikumi ar likuma spēku;

3. Ministru kabineta noteikumi;

4. pašvaldību saistošie noteikumi.

Uldis Segliņš, pirms 12 gadiem :

Tieši tāpat arī ir. Ja valsts likumos nav nekas ieviests no konkrētā EU normatīvā akta, tad uz tevi tie neattiecas. Var likt paralēli ar 2. un 3. punktu, jo tajos tiek iestrādātas EU prasības.

aina lindemane, pirms 12 gadiem :

Nu ir, ir EK tiesību normām augstākais spēks pār nacionālajām tiesību normām šajā hierarhijā. Nacionālās tiesību normas jāpielāgo ES tiesību normām teorētiski varbūt ne visur, bet praktiski brīvās interpretācijas iespēju ir maz! Ja tā nebūtu, tad nepiedzīvotu tik daudz veto spriedumu no Eiropas tiesas.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Administratīvā procesa likums. 15.pants. Ārējo normatīvo aktu, vispārējo tiesību principu un starptautisko tiesību normu piemērošana
(4) Eiropas Savienības (Kopienu) tiesību normas piemēro atbilstoši to vietai ārējo normatīvo aktu juridiskā spēka hierarhijā. Piemērojot Eiropas Savienības (Kopienu) tiesību normas, iestāde un tiesa ņem vērā Eiropas Kopienu Tiesas judikatūru.

Tas nozīmē, ja ES normatīvs tiek ieviests kā likums - tam ir likuma spēks.
Jāņem vērā 15.pantā noteiktais:
(6) Ja konstatē pretrunu starp dažāda juridiskā spēka tiesību normām, piemēro to tiesību normu, kurai ir augstāks juridiskais spēks.
(7) Ja konstatē pretrunu starp vienāda juridiskā spēka vispārējo un speciālo tiesību normu, vispārējo tiesību normu piemēro tiktāl, ciktāl to neierobežo speciālā tiesību norma.
(8) Ja konstatē pretrunu starp vienāda juridiskā spēka ārējiem normatīvajiem aktiem, piemēro jaunāko ārējo normatīvo aktu. Noteicošs ir ārējā normatīvā akta pieņemšanas datums.

pirms 12 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.