Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67091 jautājumi, 283667 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Liene K.

+11

 
  • 3

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 2783 skatījumi

Kā pareizi noformēt saistības, kad pašnodarbinātais sniedz savus pakalpojumus priekš SIA un abpusēji vienojas par SIA telpu izmantosanu?

Bizness un finanses » Juridiskās konsultācijas

Kā juridiski pareizi noformēt saistības, kad pašnodarbinātais sniedz savus pakalpojumus priekš SIA un abpusēji vienojas par SIA telpu izmantošanu pakalpojuma sniegšanai? (izņemot darba līgumu). Vai tas būtu juridiski korekti noformēt kādu no šīm formām?-

1) Uzņēmuma līgums, kurā minēts,ka var izmantot telpas.
2) Uzņēmuma līgums + nomas līgums
3) Aģenta līgums + nomas līgums
4) Nomas līgums
Vai kāds cits?

Ņemot vērā arī faktu par pazīmēm, kuras var uzņēmuma līgumu traktēt kā darba līgumu.

Pirms 12 gadiem

 

Atbildes (3)

 
Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Uzņēmuma līgums + nomas līgums.
Bet, sastādot šos līgumus, noteikti ņem vērā vēl citas nianses, lai tas netiktu kvalificēts kā personāla noma.

pirms 12 gadiem  

Liene K., pirms 12 gadiem :

Kādas nianses?Vai likumu un pantu varētu minēt?

Bet vai nevar slēgt vienkārši uzņēmuma līgumu, kurā minēts tas, ka pakalpojumu priekš SIA sniegs SIA telpās?

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Liene, šie nosacījumi, kas jāizslēdz tamlīdzīgos līgumos ir minēti likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 17.1 un 17.2 pantā. Ja izpildās kaut viens no šiem noteikumiem, tad šāds uzņēmuma līgums var tikt traktēts kā personāla noma ar visām no tā izrietošajām sekām - pasūtītājam rodas pienākums samaksāt visus nodokļus kā no algas.

pirms 12 gadiem  

Liene K., pirms 12 gadiem :

Paldies, Sandra, par atbildēm. Taču šinī gadījumā uzskatu, ka ar personāla nomu nav nekāda sakara, jo nav jau no kā to personālu nomāt, nav personāla iznomātāja. (viņi ir patstāvīgi nodokļa maksātāji -saimnieciskās darbības veicēji-pašnodarbinātie-tātad atbildīgi paši par sevi). Dotajā situācijā te drīzāk vajag vai nevajag telpu nomas līgumu vai to var iekļaut vienā Uzņēmuma līgumā-pareizi to aprakstot..?

Sandra Miķelsone, pirms 12 gadiem :

Liene, šie manis minētie noteikumi piemērojami arī gadījumos, kad kaut kādus pakalpojumus sniedz SIA, kas reģistrēta kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs, vai pašnodarbinātais. Un tur nav nekāda sakara ar to, vai "viņi ir patstāvīgi nodokļa maksātāji -saimnieciskās darbības veicēji-pašnodarbinātie-tātad atbildīgi paši par sevi".
Telpu nomas līgumu tomēr būtu labāk sagatavot atsevišķi, ja šajā adresē tiešām ilgstoši tiks sniegti pakalpojumi un ja to būs nepieciešams uzrādīt kādām iestādēm.

Sandra Miķelsone, pirms 12 gadiem :

Liene, kādi tieši pakalpojumi tiks sniegti un kādā termiņā?

Liene K., pirms 12 gadiem :

Pašnodarbinātais sniedz pakalpojumu - klienta piesaiste. Gada laikā viņam jāpiesaista 10 klienti. Izmanto visus savus resursus - intelektuālos līdzekļus, zināšanas, stratēģijas, kontaktus un marketinga izdevumus, telefonsakaru izmantošanu, transporta līdzekļu izmantošanu, degvielas iegādi uzņēmējs apmaksā no saviem līdzekļiem.

Vēl esot 1 variants - uzņēmuma lig + bartera līgums. Uz bartera lig pamata - SIA sniedz pakalpojumu - iznomā telpas, taču pretī pašnodarbinātais sniedz klienta piesaisti.

Liene K., pirms 12 gadiem :

Visu savu izmanto, bet vienīgais telpas un datori ar SIA piekrišanu neierobežotā lietošanā atļauj izmantot pašnopdarbinātajam.

Sandra Miķelsone, pirms 12 gadiem :

Vai pašnodarbinātajam būs arī citi klienti vai šis ir vienīgais klients?
Ja šis ir vienīgais klients, tad to viennozīmīgi var traktēt kā ekonomisko atkarību no personas, kurai sniedz pakalpojumus + vēl izmanto pakalpojuma ņēmēja telpas + ... un ātri vien VDI un VID to varēs traktēt kā patiesībā darba līgumu. Noteikti jābūt vēl kādiem klientiem, kam pašnodarbinātais sniedz pakalpojumus.
Par tik ilgu termiņu kā 1 gads - noteikti labāk slēdz atsevišķu nomas līgumu.

Liene K., pirms 12 gadiem :

Ekonomiskās atkarības pazīme - uzņēmuma līgumā ir rakstīts,ka pašnodarbinātajam ir neierobežotas tiesības slēgt pakalpojuma līgumu ar citiem. Tas vai viņš to dara-tas, ja pareizā virzienā domāju, ir tikai viņa lēmums.
Par telpām - nezinu,kas ir pareizāk patapinājuma, nomas, bartera līgumu..

Sandra Miķelsone, pirms 12 gadiem :

Par telpām, kā jau teicu, var taisīt nomas līgumu, savukārt par nomas maksu taisīt katru mēnesi vai ilgākā periodā aktu par savstarpējo ieskaitu veikšanu, atskaitot šo summu no atlīdzības par uzņēmuma līgumu.
Par uzņēmuma līguma ar pašnodarbināto personu atzīšanu par personāla nomu vai darba līgumu, es Tev vienkārši uzrakstīju savas domas un reālo praksi. Pati izlem, kā darīt vai labāk pakonsultējies ar vēl kādu citu juristu, parādot konkrētu līguma paraugu, ko grasies izmantot

Liene K., pirms 12 gadiem :

Liels paldies par info!Gadījumā,ja ir kāda vēl informācija,tad labprāt uzklausīšu.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Var visu ielikt vienā līgumā, tikai tad jārēķinās ar to, ka nepieciešamības gadījumā (ja vajadzēs uzrādīt dokumentu par darbības vietu) būs jārāda šis līgums.
Es ieteiku tomēr atsevišķu līgumu. Tas varbūt arī bartera līgums - daļu savu pakalpojumu Jūs sniedzat uzņēmumam bez maksas, lai segtu telpu lietošanas izmaksas.

pirms 12 gadiem  

Liene K., pirms 12 gadiem :

Šis variants izklausās interesants variants - par atsevišķu bartera līgumu -
1)tas nozīmētu bartera līgums uz savstarpējā norēķina akta pamata? (ieskaits?)
2)vai to varbūt var kā nosacījumus salikt arī vienā līgumā?
3)Vai ir kādi citi varianti?
Tikai ne viens to droši vien nezin vai Valsts Darba Inspekcija to neapstrīdēs..

Liene K., pirms 11 gadiem :

Beidzot esmu noskaidrojusi: Atsevišķš nomas līgums (par kustamo un nekustamo mantu - ieskaitot emailu,vizītkaršu nomu) + Uzņēmuma līgums (Kur minēti pretargumenti likuma " Par iedzivotaja ienakuma nodokli punktā 2 (prim divi)" pazīmēm.

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.