Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Ilze Zundāne

+9327

 
  • 7

    Atbildes

  • 3 balsis
  • 2035 skatījumi

Kādēļ valodniekiem sāka likties, ka viņu zobi kļuvuši jutīgi?

Zinātne » Cits

Mani zobi joprojām jūt gan cietu, gan mīkstu barību. Kādas vārdu formas tika izmantotas, lai pierādītu šo kaitinošo aplamību?

Pirms 12 gadiem

 

Atbildes (7)

 
Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Indra (I.T.)

+14935

 
jutīgs - tāds, ko sajūtam ar maņu receptoriem
jūtīgs - tāds, kas saistīts ar jūtām un emocijām.
Zobi nevar būt jūtīgi, tie var būt tikai un vienīgi jutīgi.

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Māris Rudzītis

+36739

 
nāk prātā sutīgs un jutība

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Vienmēr ir bijuši divi atsķirīgi vārdi "jutīgs" un "jūtīgs" ar atsķirīgām nozīmēm, tas nav šī gadsimta jaunievedums, ja netici, paņem vecu padomjlaiku vārdnīcu!
Kāpēc tu skaties uz locījumu "jūt"? Nenoteiksmē ir "just", ne "jūst".
Bet, protams, vienkāršāk ir justies aizvainotam, "es par to neko nezināju un nemāciet mani tagad, stulbie valodnieki", nevis saprast, priecāties, un lietot mūsu interesanto un daudzveidīgo valodu.

pirms 12 gadiem  

Ilze Zundāne, pirms 12 gadiem :

Padomijas laiki mudžēt mudž no , maigi sakot, aplamībām. Es skatos uz locījumu "es jūtu", bet "es jutu"-tā jau ir pagātne. Mani zobi jūt šodien untāpēc tie ir jūtīgi.
Lai es par stulbumu priecātos...biki par daudz no manis prasīts.
Krievulaikos jau sāls ar bij sieviešu dzimtē, tagad atkal normāli-vīriešu. Man atkal jāpriecājas par valodnieku gudrību???

Āris Seisums, pirms 12 gadiem :

Nezināmais nezināmu iemeslu dēļ pieminēja padomjlaikus, lai gan vārda lietošana ir daudz senāka. Tieši padomjlaikos daudzas vārdu formas tika nonivelētas, pieskaņotas lielā brāļa izrunas spējām.

Arī man šis atgūtais senvārds "jutīgs" derdzas ausī, bet tas ir tikai uzspiests ieradums. Nezināmajam ir pilnīga taisnība par darināšanu.

Māris Rudzītis, pirms 12 gadiem :

nepiekrītu vārdam "vienmēr" unknowna textā

Indra (I.T.), pirms 12 gadiem :

Sāls ir vīriešu dzimtē, jo daudzskaitlī saka sāļi! To māca visās skolās.

Māris Rudzītis, pirms 12 gadiem :

par sāli: šobrīd sāļi (ķīm.) ir vīr., bet vārāmā sāls - siev.dz., diezgan sen valodniekiem te ir bijis kazuss, pigors un cundurs - aplams lēmums par tikai vīr.dz., ko vēlāk paši atcēla. Bet ne visai sen es veikalā redzēju paciņuar aplamu uzraxtu.

nezināms (guglētājs), pirms 12 gadiem :

Padomjlaiku vārdnīcas ir gandrīz katram, 19.gs 30 gadu nebūs, tāpēc arī pieminēju pirmās. Piekrītu, ka teikt "vienmēr" nav korekti, bet uzdevējas un visu mūsu dzīves laikā vienmēr ir bijuši abi vārdi.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Jutīgi zobi ir tikai krievu tautības zobārstiem un pacientiem. Rezumējot var piebilst tikai to, ka jebkura dzīva valoda attīstās, pilnveidojas, parādās jaunvārdi, noteikti vārdi un formas izzūd, utt. Tas ir pavisam normāls process un satraukumam nav nekāda pamata. Valodnieki jau var ierosināt vienu vai otru vārdu, taču parasti visi valodnieku ierosinājumi nāk no pašas tautas un tikai tauta var padarīt šos vārdus dzīvus vai gluži pretēji nodot aizmirstībai.

Tāpat arī savu artavu jebkuras valodas izaugsmē dod tulkotāji. Arī es esmu izveidojis vairākus jaunus vārdus, kuri pēc dažu gadu klīšanas pa internetu ir krietni pavairojušies un iedzīvojušies mūsu leksikā. Latviešu valoda ir diezgan nabadzīga valoda, it īpaši tas attiecas uz tehnisko terminoloģiju, kura agrāk lielākoties tika aizgūta no krievu valodas, bet tagad visi raksta un piemin anglisko terminu, bet latviskā termina nemaz nav. Diemžēl tulkotāji nevar latviešu valodā iestarpināt angļu terminu, tādēļ tiek izdomāts latviskais.

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Priekšnieks

+81436

 
Tādēļ, ka ar zobiem var just cietu, mīkstu un kādu tur vēl pārtiku. Tātad - zobi ir jutīgi.
Bet ja Āris Seisums runātu par savām jūtām, ko viņš jūt pret Tevi, tad viņš izmantotu vārdu "jūtīgs". Kas te var nebūt skaidrs???

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Romualds Vamvūrī

+13934

 
Galu galā vienkāršā sarunu valodā mēs runājam tā kā raduši, nevis kā tur kaut kādi valodnieki izdomājuši.

pirms 12 gadiem  

Ilze Zundāne, pirms 12 gadiem :

Malacis!!! Paldies!Labu punktu visam jandāliņam pieliki! :)

Āris Seisums, pirms 12 gadiem :

Piebilde aiz punkta: paši bendējam savu valodu, nemācāmies, necienām, bet uztraucamies, ja kāds grib nākt vietā ar savējo...

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Jānis Kalvis

+15536

 
Tas tik tiešām ir unikums!Varbūt viņi to loka no vārda juta.Tādus valodniekus nav vēlams,lai viņi tur atrastos!

pirms 12 gadiem  

Māris Rudzītis, pirms 12 gadiem :

aug jaunā maiņa, kam tur atrasties

Jānis Kalvis, pirms 12 gadiem :

Tad daudz kur tie vecie krievu stagnāti vēl ir palikuši!Dur pēc viena principa un viss.Un ja skolās un mājās bērni netiks pienācīgi izglītoti,tad protams,ka jaunā maiņa sāks angliski visādu herņu ieviest.

Ilze Zundāne, pirms 12 gadiem :

Kad zobārsts baksta cauru zobu, viņš vaicā: "Jūti?" un prasa man par šo brīdi nevis par to zobu, kas jau kopš vakardienas atdusas zobārsta izlietnē un kuru es jutu vakar.:) Skaisti padiskutējām par valodniecības jautājumiem. Ar viedokļiem ir jāāpmainās, lai dzimtu patiesība.:)

Jānis Kalvis, pirms 12 gadiem :

Protams,ka tā jau ir pagātnes forma!Es domāju,ka viņi grib izcelties ar kaut ko,bet vienmēr ar to nonāk dziļāk purvā ar savām nejēdzībām.Man tik liekās,ka šis vārds visdrīzāk var nākt no Eiropas,kaut kā neatceros,ka skolā būtu to lietojis!Drīz jau gribēs vārdus bez garumzīmēm,piemēram liela daļa internetā adrešu,lietotājvārdi jau tā tiek lietoti,piemēram uz bankas kartēm nav garumzīmes.

Māris Rudzītis, pirms 12 gadiem :

skolotājam harikiri

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.